Hvordan maler man loft?

Når du skal i gang med at male lofter er det essentielt at du anvender en god loftmaling. Hvad enten du søger en guide til sprøjtemaling af loft, maling af gipsloft eller maling af træloft kan vi hos Gebenna vejlede dig, så du opnår det bedste resultat.

Maling af Træloft

Skal du male et træloft, skal du starte med at vaske det grundigt med grundrens, og efterfølgende tørre det over med varmt vand. Overfladen skal være helt ren for skidt, snavs og fedtpletter.

Det er desuden meget vigtigt at du anvender en form for spærregrunder før du maler, ellers vil knasterne i træet med tiden blive synlige. Vi anbefaler Primacols isoprimer til dette formål.

Du skal grunde dit træloft ad to omgange; første lag trækker misfarvninger ud af træet og andet lag skaber en forseglende effekt, som forhindrer flygtige stoffer som harpiks, nikotin og sod at trænge igennem. Samtidig dækker den farveforskelle og skaber en jævn overflade.

Så er det tid til at gå i gang med loftmalingen. Som med alle andre malerprojekter, skal du starte med at male kanterne med en lille vinklet pensel, men når du skal male et træloft, skal du også ale med pensel imellem alle samlingerne på loftet. Når du har gjort dette, kan du rulle loftmalingen på de plane flader. Når malingen er tør, skal du male loftet anden gang.

Du kan også vælge at sprøjtemale dit loft.

Som udgangspunkt anbefaler vi at du anvender en mat maling til dit loft, men dette er selvfølgelig en smagssag. Især gipslofter er smukke når de er helt matte, så der ikke bliver skabt genskær af lyset.

Kan man bruge vægmaling til maling af loft?

Du kan i princippet godt bruge en rest vægmaling til maling af dit loft, men vær opmærksom på hvilken glans malingen har. Maler du dit loft med en maling med for høj glans, vil der blive skabt genskin i loftet. Derfor anvender man som regel en helmat maling til dette formål. Du kan til gengæld ikke anvende loftmaling til dine vægge, da denne ikke er ligeså slidstærk som vægmaling. Loftmaling egner sig kun til let aftørring og rengøring, da det sjældent er nødvendigt at rengøre disse flader grundigt. Vægmalingen har en højere slidstyrke end loftmalingen, da denne skal kunne tåle at man går ind i den, og hyppigere rengøring.

Som tidligere nævnt er det normal kutyme at male sine lofter med en helmat eller mat maling – altså højest en glans 5, men dette er selvfølgelig en smagssag. Du kan nemlig styre lyset i rummet ved hjælp af glansen på dit loft. Har du et stort lysindfald, kan du opleve at loftet giver genskin, hvilket kan føles irriterende. Er det derimod et lille og mørkt rum, kan du få det til at syne lysere og større ved at anvende en maling med højere glans i loftet, da lyset reflekteres.

Maling af Gipsloft

Når du skal i gang med at male dit loft, er det som med alt andet malerarbejde vigtigt, at du er grundig med dit forarbejde, for at opnå et professionelt resultat. Sørg for at dække alle møbler af, så der ikke lander malersprøjt fra malerrullen på dem. Skal du kun male loftet, anbefaler vi at du sætter tape fast hele vejen rundt, så du kan male kant mellem loft og væg.

Skal du male et nyt gipsloft, skal du starte med at grunde det. Vi anbefaler at du anvender vores Primagrunder som er en gel – denne er ideel til især maling af loft da konsistensen på den gør, at den ikke drypper.

Når loftet er helt mættet af grunderen, skal du i gang med loftmalingen. Start med at male alle hjørner og kanter med en pensel. Efterfølgende ruller du kanterne over med en lille rulle, for at udglatte eventuelle penselstrøj. Slutteligt maler du de store overflader med en stor rulle. Vi anbefaler at du anvender et teleskopskaft for at skåne din ryg. Husk altid at male vådt i vådt, da det giver den flotteste finish.

 

Hvordan vælger man den rette farve til loftet?

Før du køber loftmaling, skal du bestemme dig for den rette farve. Valget afhænger af flere faktorer:

Værelsestype. Er det en gang eller en entré – vælg lyse farver (beige, blå, hvid), da der som regel ikke er vinduer i disse rum, og et let loft udvider rummet visuelt og kan endda skabe en illusion af lysindfald

Køkken – brogede farver er velkomne, men ikke for lyse. Før du vælger farve samt hvad loftet i køkkenet skal males med, skal du også være opmærksom på malingens bestanddele – det skal gerne være let at rengøre, og kunne tåle stænk med varme væsker

Soveværelse – hvide, rolige pastelfarver er ideelle her.

Sammenspillet mellem farve på vægge og gulve – hvis væggene er hvide, kan det være interessant ikke at male loftet hvidt også. Rummet kan komme til at se klinisk ud, hvis der kun anvendes hvidt. Denne kombination ser kun passende ud på badeværelset. Hvis du beslutter dig for at male loftet i samme farve som væggene, bør malingen ikke være mat, da rummet kan virke desorienterende, hvis det er helt uden visuelle opdelinger. 

En hovedregel er, at loftet altid skal være lysere end gulvet, og væggenes farve bør være en tone som skaber en naturlig overgang mellem farven på gulvet og loftet. Dette vil gøre rummet visuelt større. Et eksempel på denne tankegang kunne være: mørkt gulv, grå vægge, let loft.

Regler for valg af Farvekombinationer

Et farvehjul kan med fordel anvendes, hvis du ønsker at se hvilke farver, der komplementerer hinanden og hvilke kontraster, du bør søge i relation til dit malerarbejde. Men et farvehjul har ikke altid det endegyldige svar på hvilke kombinationer af farver, du bør søge. Endvidere kan dit interiør også spille op mod farven på dine overflader, på en måde farvehjulet måske ikke ville kunne identificere. Et par rettesnore herfra ville dog være: 

Rød er i harmoni med og spiller godt op mod blå, guld, hvid og sort

Grøn passer godt til lysegrøn, blå og gul

Orange ser godt ud med gul, rød, grøn, grå og lyserød

Blå kan med fordel kombineres med rød, grøn og lilla

Lilla er i harmoni med guld, hvid og lysegrøn

Gul ser godt ud med hvid, grøn og blå

Brun spiller godt sammen med hvid, guld, blå og beige 

 

Glans på din loftmaling – Et par anbefalinger

Mat maling skjuler små defekter i loftet og gør det muligt at skabe mere harmoniske og et visuelt mere komplet rum. En blank maling medfører at alle loftets ujævnheder og fejl føles udjævnet og giver dig en visuel fornemmelse af at rummets højde øge. Husk også, at en billig maling ikke altid er den billigste løsning i længden, da kvalitetsprodukter ofte holder længere, ser flottere ud samt har mere afstemte nuancer og glans.

Hvilken type maling skal du anvende?

Efter at malingens farve og glans er valgt, skal du beslutte dig for hvilken type maling du skal anvende. Den bedste type maling er efter Gebennas mening vandbaseret maling. Vandbaseret malings fordele er:

De er hurtigtørrende

Vandbaseret maling har ingen ubehagelige lugte

Du kan nemt rengøre dine arbejdsværktøj

De er sundere

Med vandbaseret maling får du en god vedhæftning

Vandbaseret maling er universel og egner sig til enhver overflade – beton, kit, gips og mursten

I vejledningen fra producenten kan du altid finde ud af, hvordan du korrekt maler loftet med vandbaseret maling.

Typer af vandbaseret loftmaling

Silikat – dette er en vejrbestandig og meget slidstærk løsning

Silikone – ideel til fugtige områder i huset og er i stand til at skjule huller på op til 2 mm. Hjælper også med at forhindre udvikling af svampe

Akryl – skaber en vandtæt film. Det tørrer hurtigt og er let at rengøre, det er i stand til at skjule revner op til 1 mm, men det er dyrere end andre muligheder

Maleværktøj

Du bør ikke bruge en pensel til at male loftet – dine hænder kan blive følelsesløse af det. En skumsvamp er også et uegnet værktøj, da det kan medføre at arbejdet bliver pletter og som før vil denne løsning heller ikke være behagelig for dine arme og ryg. Den bedste mulighed er at anvende en rulle til maling af loftet. Men hvilken rulle er bedst til maling af loftet? Den mest bekvemme løsning er en rulle med et langt håndtag og en kort naturlig børste. Du kan også med fordel anvende et teleskopskaft til at forlænge din radius og gøre arbejdet mere behageligt. Når du maler dit loft er det også vigtigt – som ved det meste malerarbejde – at dække kanter og overgange af med maskeringstape og dække andre overflader af med afdækningspfolio eller afdækningspap. En malingsbakke eller malerspand vil også være nyttig, når du går i gang med at male dit loft.

Sådan forbereder du dit loft til at blive malet

  1. Fjern inventar eller saml og overdæk
  2. Afdæk gulve, lister og overgange
  3. Vask overfladen ren og lad den tørre
  4. Udjævn revner og uregelmæssigheder med gips eller spartelmasse – husk at slib efter
  5. Anvend primer eller grunder for at opnå det bedste resultat
  6. Begynd at mal
  7. Efterbehandl evt. med let pudsning

8. Husk også altid at læs instruktionerne der følger med malingen. 

Hvordan maler man loft?
Rul til toppen